Allmänt

Använd välfärdsmiljonerna till äldreomsorgen!

Pressmeddelande 9 mars 2020
För att möta välfärdkrisen runt om i landets kommuner har Vänsterpartiet i riksdagen förhandlat fram 2,5 extra miljarder till välfärden redan i år, och samtidigt pressat regeringen och dess stödpartier att skjuta till ytterligare 5 miljarder. För Gnesta kommun innebär det ungefär 5 miljoner extra för hela 2020.
För att pengarna ska komma kommunens verksamheter till del krävs ett aktivt beslut av kommunstyrelsen eller i kommunfullmäktige. SKRs ekonomer har varit tydliga med att dessa pengar ska betraktas som permanenta och att de är möjliga att använda redan i år. Trots det har vissa kommuner beslutat att inte använda dem.
Vänsterpartiet Gnesta menar att extrapengarna som riksdagen beslutat om självklart ska gå till pressade verksamheter, och i synnerhet äldreomsorgen. 5 miljoner motsvarar ett 10-tal nya undersköterskor på heltid. Vi vill därför att de styrande partierna i kommunen snarast klargör hur pengarna kommer att användas.
– Vi vill vara tydliga med att de här pengarna inte är tillräckligt. Det kommer att krävas mycket mer framöver för att bibehålla och utveckla dagens välfärd. Men varje krona behövs i våra hårt pressade verksamheter, och särskilt äldreomsorgen, säger Lena Staaf, Ordförande för Vänsterpartiet Gnesta.
Kopiera länk